Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Ma már általános közhelynek számít a lopást a nehéz gazdasági helyzetre, a válságra és az egyre nehezebb megélhetésre fogni, pedig ez a valóság! A gázolajlopás mindig is megnehezítette a fuv - Kamion magazin
részletek »

Az üzemanyaglopásokról és amit ellene tehetünk

A Tutilapok Kamion Magazin a fuvarozók, szállítmányozók, kamionsofőrök és mindenki más számára nyújt érdekes és hasznos olvasnivalót, aki a témával kapcsolatban érdeklődik. A Tutilapok Kamion Magazin híreinek szállítója a hungarokamion.hu
Kamion magazin
Itt vagy: Kamion magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Az üzemanyaglopásokról és amit ellene tehetünk
Az üzemanyaglopásokról és amit ellene tehetünk
Az üzemanyaglopásokról és amit ellene tehetünk
Ma már általános közhelynek számít a lopást a nehéz gazdasági helyzetre, a válságra és az egyre nehezebb megélhetésre fogni, pedig ez a valóság! A gázolajlopás mindig is megnehezítette a fuvarozó vállalkozások és a sofőrök életét is, de az említett közhelyek miatt ez valójában is egyre súlyosabb probléma, amely ellen mindenképpen tenni kell valamit!
A legkézenfekvőbb megoldás bármely más értékhez hasonlóan, hogy egyszerűen elzárjuk, hozzáférhetetlenné tesszük a kamionba tankolt üzemanyagot. Erre a legegyszerűbb, de nem túl hatékony megoldás a zárható tanksapka. Sajnos azonban a legdrágább tanksapka is könnyű szerrel eltávolítható, ezért a tolvajoknak ez nem jelent akadályt. Sok esetben a parkolóban pihenő sofőr már üres tankra ébred úgy, hogy a tolvaj még vissza is helyezi a tansapkát. Ebből is látszik, hogy komolyabb védelemre van szükség! Néhány kamion-felszerelési és alkatrész üzletben feltűnt egy olyan lakattal zárható bilincs, amelyet a tank betöltő nyílására kell erősíteni, majd miután a tanksapkát felhelyeztük, a bilincs fedelét lakattal zárva teljesen hozzáférhetetlenné válik az üzemanyagtartály betöltőnyílása. Ez már egy hatékonyabb módja a védelemnek a zárható tanksapkával szemben, azonban több hátránya is van.

A sofőrnek plusz egy kulcsra lesz szüksége, amely a bilincs lakatját nyitja. Sok kamionnál a tanksapka felett már nincs elegendő hely a plusz fedeles bilincs számára. Ezzel a megoldással bárki hozzáférhet a gázolajhoz, aki a kulcsokat birtokolja. Egyrészt a kulcsokat is ellophatják, másrészt sokszor pont a sofőr nyúlja le az üzemanyagot, egy kis mellékesre szert téve, így ez a védelem meglehetősen sofőrbarát megoldás. Ezek alapján kijelenthető, hogy a lakattal zárható bilincses üzemanyag lopásgátló nem jelent tökéletes megoldást, hiszen bizalmatlanságra és konfliktusra ad okot a sofőr és a vállalkozás között.

A valódi megoldást azok a lopásgátlók jelentik, amelyeket a tank betöltőnyílására fixen és oldhatatlanul rögzítve akadályozzák meg, hogy szivattyúval vagy egyszerű lopócsővel leszívhassák az üzemanyagot. Ezek a lopásgátlók általában úgy vannak kialakítva, hogy a gázolajat egy lyukacsosra perforált lemezen keresztül beengedik, azonban egy szívószálnál vastagabb csövet már nem lehet rajtuk keresztüldugni. Ha a tolvaj megpróbálja egy vasrúddal a perforált lemezt beütni a tankba, akkor a lemez V alakú kialakításának köszönhetően még inkább beszorul a betöltő nyílásba! Ezek a lopásgátlók járműtípustól függően 8 és 14ezer Forint közötti árakon megvásárolhatók a kamionos szaküzletekben. Lehet a piacon olyan eszközt is kapni amely szelepes vagy sűrű rácsos kialakítása miatt még egy szívószálat sem enged magán átdugni. Ezek a lopásgátlók viszont 25 és 35ezer Forint közötti áron kaphatók, de mivel nem sok tolvaj jár szívószállal üzemanyagot lopni, ezért a perforált lemezes verzió is megfelelő védelmet biztosít.

Mivel ezeket a lopásgátlókat a betöltőnyílásba kell beépíteni, a szájuk úgy van kialakítva, hogy a gyári tanksapkák továbbra is használhatók!

A legnagyobb előnye az ilyen eszközöknek bármely más kulcsos lopásgátlóhoz képest mégis az, hogy senkit nem enged hozzáférni az üzemanyaghoz. Ennek persze néhány sofőr nem örül, különösen az alul fizettet Volán busztársaságok sofőrjei, ugyanis egyre több, buszokat üzemeltető tömegközlekedési vállalat is felszereli járműveire a biztos védelmet nyújtó lopásgátlókat, amelyeket már az Ikarus, és az összes Magyarországon karosszált autóbuszhoz is lehet kapni.

Tulajdonképpen az üzemanyag lopásgátlóval feloldható az a feszültség és konfliktus helyzet is, amely a becsületes sofőr és az őt foglalkoztató vállalkozás között alakulhat ki a gázolaj elszámolásakor. Persze az üzemanyag már a járműbe töltés előtt is eltűnhet, de erre nem akarok senkit sem buzdítani, sem pedig tippeket adni.

A megfelelő védelmet jelentő üzemanyag lopásgátlók a Convoy Truck Shop kamion-felszerelési szaküzletekben kaphatók!

K.A.
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - kamion, felszerelés, üzemanyag lopásgátló
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
- 2011-04-16 17:33:53
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü